fbpixel
  
« Previous topic | Next topic »  
Reply to topic  
 First unread post  | 11 posts | 
by neverspook on Tue Jul 23, 2019 6:52 am
neverspook
Forum Contributor
Posts: 1110
Joined: 14 Jan 2006
I am wondering if my Canon extenders would work with the Sigma 180 macro or the(discontinued) Sigma 150 macro lens. Or do I have to get Sigma extenders?

In case I join the exodus to Nikon, do these Sigma lenses work with Nikon extenders?

I assume the Sigma dock would not work with a non-Sigma extender attached, is that correct?

Will these Sigma lenses work with Kenko extension tubes?

Thanks.

Roberta Olenick
www.neverspook.com
 

by E.J. Peiker on Tue Jul 23, 2019 8:06 am
User avatar
E.J. Peiker
Senior Technical Editor
Posts: 83818
Joined: 16 Aug 2003
Location: Arizona
Member #:00002
In general Sigma lenses are not compatible with Nikon teleconverters.  Extension tubes are a totally different thing, there's nothing preventing them from working.  In general Nikon goes to much greater lengths than any other camera manufacturer to purposely make third party accessories incompatible - they have even issued firmware in the past where they snuck in things to make thord party items incompatible that were compatible prior to the FW update.  I have not tried to mount a Canon TC on a Sigma macro lens so i can't answer that but I was able to find where other Sigma lenses like the 150-600 do work with Canon TCs - it usually ends up being a rear element protrusion question.  There are a lot of Sigma macro lens users out there so this should be easier to find out than it seems to be.
 

by neverspook on Tue Jul 23, 2019 1:40 pm
neverspook
Forum Contributor
Posts: 1110
Joined: 14 Jan 2006
E.J. Peiker wrote:
In general Sigma lenses are not compatible with Nikon teleconverters.  Extension tubes are a totally different thing, there's nothing preventing them from working.  In general Nikon goes to much greater lengths than any other camera manufacturer to purposely make third party accessories incompatible - they have even issued firmware in the past where they snuck in things to make thord party items incompatible that were compatible prior to the FW update.  I have not tried to mount a Canon TC on a Sigma macro lens so i can't answer that but I was able to find where other Sigma lenses like the 150-600 do work with Canon TCs - it usually ends up being a rear element protrusion question.  There are a lot of Sigma macro lens users out there so this should be easier to find out than it seems to be.



Not impressed with Nikon's perfidy!
 

by E.J. Peiker on Tue Jul 23, 2019 1:48 pm
User avatar
E.J. Peiker
Senior Technical Editor
Posts: 83818
Joined: 16 Aug 2003
Location: Arizona
Member #:00002
LOL - had to look up what perfidy meant. I learned something new today! :)
 

by neverspook on Tue Jul 23, 2019 1:59 pm
neverspook
Forum Contributor
Posts: 1110
Joined: 14 Jan 2006
E.J. Peiker wrote:
LOL - had to look up what perfidy meant.  I learned something new today! :)


Stick with me, E.J., and I will educate you. :)
 

by schlansker on Tue Jul 23, 2019 8:24 pm
schlansker
Forum Contributor
Posts: 56
Joined: 13 Nov 2003
I have the Sigma 150mm macro (non-IS version). The Canon 1.4x teleconverter interferes with this lens and will not mount. This lens works fine with the Sigma teleconverter in Canon mount.
 

by E.J. Peiker on Tue Jul 23, 2019 10:35 pm
User avatar
E.J. Peiker
Senior Technical Editor
Posts: 83818
Joined: 16 Aug 2003
Location: Arizona
Member #:00002
You could always stick a 12mm extension tube between the two - then everything should work except you lose infinity focus.
 

by neverspook on Wed Jul 24, 2019 4:37 pm
neverspook
Forum Contributor
Posts: 1110
Joined: 14 Jan 2006
E.J. Peiker wrote:
You could always stick a 12mm extension tube between the two - then everything should work except you lose infinity focus.


Good idea.
 

by neverspook on Wed Jul 24, 2019 4:38 pm
neverspook
Forum Contributor
Posts: 1110
Joined: 14 Jan 2006
schlansker wrote:
I have the Sigma 150mm macro (non-IS version).  The Canon 1.4x teleconverter interferes with this lens and will not mount.  This lens works fine with the Sigma teleconverter in Canon mount.



Thanks though not what I was hoping to hear.
 

by P.W.Post on Wed Jul 24, 2019 9:47 pm
P.W.Post
Forum Contributor
Posts: 72
Joined: 20 Sep 2008
The Sigma 150mm IS version works fine with the Canon 1.4x III mounted on my 7D Mark II body. The 2x III also fits but does not autofocus. The non-Is version required an extension tube which I found was too unwieldy to use handheld in the field.

Peter
 

by neverspook on Wed Jul 24, 2019 10:08 pm
neverspook
Forum Contributor
Posts: 1110
Joined: 14 Jan 2006
P.W.Post wrote:
The Sigma 150mm IS version works fine with the Canon 1.4x III mounted on my 7D Mark II body. The 2x III also fits but does not autofocus. The non-Is version required an extension tube which I found was too unwieldy to use handheld in the field.

Peter


That is encouraging. Thanks.
 

Display posts from previous:  Sort by:  
11 posts | 
  

People Who Like This:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group